top of page
Vyhledat

Španělská policie se zaměří na anti-radary, pokuty jsou vysoké

Letní akce kontrol a sledování chování řidičů ve Španělsku potvrdila, že nejčastější příčinou dopravních nehod bývá nepozornost v důsledku sledování telefonu. Jde zejména o používání aplikací, které ukazují nejen dopravní nehody, ale i radary a upozorňují na policejní hlídky na komunikacích.


Nejčastěji používanou aplikací v telefonu za jízdy byly mapy upozorňující na radary a dopravní situace (objížďky).

Během tiskové konference u příležitosti Týdne mobility byla vyjádřena vůle „zabránit, nebo omezit“ používání těchto aplikací, které se na druhou stranu staly docela sociální sítí pro řidiče.

Jedním z hlavních důvodů je nebezpečí varování před přítomností policejních hlídek a jednání, které může narušit policejní akci a umožnit řidiči uprchnout před trestným činem. Ve Španělsku se tedy očekává reforma zákona s cílem omezit takové používání aplikací a dokonce sankcionovat řidiče, kteří upozorňují na kontroly na silnicích.

Zajímavé například je, že v roce 2017 se Centrum řízení dopravy připojilo ke „Connected Citizens“ Programu společnosti Waze za účelem výměny dat o provozu a uživatelů. V té době, na základě výsledků, došlo k závěru, že tato aplikace je vysokou přidanou hodnotou.

V současnosti, je použití radarového výstražného zařízení, které vyhledává radary v databázi bodů zájmů, legální. Ale pozor, použití radarových inhibitorů už legální není. Tato zařízení blokují radary působením radarového signálu a jejich použití se trestá částkou 6 000 EUR a 6 body řidiče.

Použití radarových detektorů také není legální. I tyto, které identifikují frekvenci radaru a varují řidiče před jeho přítomností budou pokutovány. Pokuta za řízení vozidla, které používá tento typ mechanismu, je 200 EUR pokuta, kvalifikace závažného přestupku a jeho použití zahrnuje odečtení 3 bodů z řidičského bodového konta.




123 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page