top of page
Vyhledat

BAG konstatoval zlepšení v porušování pracovního režimu řidičů

Úřad pro nákladní dopravu BAG, který se zaměřuje především na zahraniční vozidla v nákladní dopravě vyhodnotil, že porušování pracovní doby řidičů je v nižších číslech a to dlouhodobě.

  • v roce 2013 zkontrolovali inspektoři BAG 436 330 řidičů nákladních vozidel

  • ve 2018 to bylo jen 405 958

  • v roce 2019 bylo zkontrolováno celkem 620 370 řidičů.

Úřad pro nákladní dopravu BAG zaznamenal loni 98 511 porušení právních předpisů z oblasti řidičů - doba řízení a odpočinku. Je to výrazné zlepšení například vůči roku 2015, kdy bylo zaznamenáno 181 050 porušení. Počet porušení tedy klesá, i když počet kontrol meziročně vzrostl. V době Covid-19, křivka kontroly řidičů klesá i díky výjimkám z dodržování jindy striktního nařízení.

V souvilosti s těmito informacemije patrné, že se v jednotlivých oblastech (spolkových zemích Německa) každoročně kontroluje více cizích řidičů než rezidentních nákladních vozidel. BAG se vždy zaměřoval na cizí dopravce s účelem zmírnit i míru porušení na jejich území a tlaku kontrol dopravci nad dodržováním nařízení pro řidiče.

Rovnoprávnost mezi kontrolovanými cizími a vlastními řidiči je však úměrná. Nikdo nemá v úmyslu více či méně znevýhodňovat řidiče jiného státu, důležitost se klade primárně na bezpečnost provozu a usměrnění všech podvodných činností.

S novelizací zákona přišel i nový výklad Nařízení pro řidiče a všechny státy se nyní hlavně snaží o jednotný správný výklad, na které postupně jsou zpracovávány metodiky a prováděcí předpisy. Prosím buďte opatrní a nejste li si jisti, držte se zavedeného starého postupu Nařízení o změnách v režimu řidiče, než se mezinárodně tento předpis sjednotí.



196 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page