top of page
Vyhledat

Chtěli byste v kabině kameru, která snímá co se v ní děje?

V porovnání názorů řidičů a dopravců je téma nové technologie - kamery uvnitř kabiny tahače značně rozdílný. V obou postaveních, se jedná o práva řidiče na straně jedné v pozici vlastního soukromí a na druhé straně o dopravce, který nese odpovědnost za svého zaměstnance.

Společnost Commercial Motor učinila průzkum.

Jen mírně nadpoloviční většina dopravců, t.j. 56 %, by uvítalo kameru s pohledem do kabiny vozidla s cílem nejen lepší komunikace s řidiči v kabině, ale například i při zdravotním kolapsu. Řidiči stávají na parkovištích v odlehlých místech bez možnosti rychlé reakce k pomoci.


Z dotazovaných dopravců 47 % vidí přínos v technologii, od které očekávají snížení incidentů ve vozidle. Často se stává, že řidiči je v době vzdálení se od vozidla poškozen pachatelem, který se vloupá do kabiny a nic mu v tom nebrání. V této souvislosti vidí dopravci reálnou možnost při označení viditelným upozorněním o technologii uvnitř na dveřích kabiny vozidla za odrazující a řidič je tak lépe chráněn i při svém spánku.

Dopravci tedy argumentují bezpečností, řidič je lépe chráněn proti přepadení, vykradení, či při zdravotním kolapsu.

Při zavedení a podložení argumentů přímo z praxe, více než tři čtvrtiny dotazovaných dopravců uvedlo, že kamerová technologie pro jejich organizaci nepochybně hodnotu přinesla. Podmínkou je souhlas řidiče, který takovou technologii v autě bude mít.

Na stupnici 1 až 5, měli dopravci hodnotit skutečný přínos. Přičemž: 1 znamená nulový přínos a 5 velmi přínosný. Celkové průměrné hodnocení činilo 4,2

  • 43 % ohodnotilo novou technologii - velmi přínosnou 5

  • 33 % ohodnotilo novou technologii - přínosnou 4

  • 22 % ohodnotilo novou technologii - průměrnou 3

  • 2 % ohodnotilo novou technologii - podprůměrnou 2

  • 1 % ohodnotilo novou technologii - nepřínosnou 1

Z pohledu řidiče se může jevit tato nová technologie jako extrémní narušení soukromí. Naopak z pohledu situací, kterým zabrání, je podle dopravců přiměřená a přínosná.

Jak to s kamerou uvnitř kabiny vozidla vidíte vy? Jak byste reagovali, kdyby za vámi přišel váš dopravce s takovýmto návrhem?

40 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Mercedes Benz eActros s dojezdem 500 km a rychlým nabíjením

Hlavní překážkou rozvoje elektrických kamionů do běžného provozu je nízký dojezd a dlouhé nabíjení, vzhledem k veliké baterii potřebné pro tšžký kamion. Dosud se elektrické nákladní vozy uvažovali jen

České dopravce vytlačuje konkurence z Východní Evropy

Ještě loni slovenský Česmad varoval, že brzy někteří zákazníci neseženou dopravu, protože na trhu není dostatek řidičů kamionů. Uplynula krátká doba a situace je dramaticky jiná. Objem zakázek na trhu

bottom of page