top of page
Vyhledat

Co musí kamioňák hlásit a prokázat při jízdě do Německa od 2.5.

Německo přeřadilo od 2.5. ČR do nižší kategorie rizikovosti, t.j. do Rizikové kategorie. Doteď byla Česká Republika tzv. Oblastí s vysokým výskytem.


Jaké povinnosti platí pro firmy v nákladní dopravě? V jakých případech platí pro dopravu výjimka z povinnosti hlášení a / anebo testování?


V tomto odstavci popsané výjimky z testování platí výhradně pro případy, kdy osoba nemá žádné typické příznaky infekce koronaviru SARS-CoV-2 jako kašel, teplota, rýma nebo ztráta čichu a chuti. Pro osoby, které pracovně přepravují osoby nebo zboží po silnici, železnici, na lodi nebo letadlem, platí následující povinnosti:


Při pobytu v Rizikové oblasti (např. Slovensko nebo od 2.5. i Česko), která není oblastí s vysokým výskytem nebo s virovými varianty, je personál dopravce osvobozen od povinnosti hlášení nebo testování bez ohledu na délku pobytu v Rizikové oblasti nebo v Německu.


Při pobytu v Oblasti s vysokým výskytem (jsou tam např. Polsko, Maďarsko, Ukrajina, Slovinsko atd.) je pro personál povinno hlášení. Jen v případě, že jste byli v rizikové oblasti maximálně 24 hodin, anebo budete v Německu maximálně 24 hodin, platí osvobození od této povinnosti. Výjimka platí i pro testování pokud jste v této oblasti byli maximálně 72 hodin, anebo budete v Německu maximálně 72 hodin.


Při pobytu v Oblasti s virovými varianty (není tam žádná Evropská země) neplatí žádné výjimky.


Platí výjimky i pro další personál dopravce?


Výše uvedené výjimky platí i pro členy posádek, jako např. palubní personál.


Musí personál dopravce, který má povinnost hlášení, ale bude v Německu jen velmi krátce, případně jen přejíždí, uvádět místo pobytu v Německu?


Všechny osoby, které mají povinnost hlášení, musí uvést místo pobytu v Německu. Je to kvůli posouzení, který úřad (z jaké oblasti) je místně příslušný. Je potřeba uvést buď sídlo dopravce (pokud sídlí v Německu), místo vykládky anebo nakládky, anebo jiné místo, které je relevantní pro danou dopravu.





2 414 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page