top of page
Vyhledat

Co zajímá řidiče a dispečery k N561

Pod našim článkem z minulého týdne na toto téma vyvstalo několik zajímavých otázek, které ilustrují nejasnost a složitost tématu. Pokusíme se tyto body rozebrat a budeme rádi za slušnou a konstruktivní diskusi pod článkem.

1. Opravdu musím dělat 45-hodinovou pauzu mimo vozidla (např. v hotelu)?

  • Odpověď: ANO - „Běžné týdenní doby odpočinku a jakoukoli týdenní dobu odpočinku delší než 45 hodin, čerpané náhradou za předchozí zkrácené týdenní doby odpočinku, nelze čerpat ve vozidle. Čerpají se ve vhodném ubytování s náležitým vybavením pro spaní a hygienu.“

2. To, že se nesmí dělat 45 v kabině je už více jak rok stará věc. A 24 můžeš udělat dvě po sobě a třetí týden nahradíš.

  • Odpověď: ANO - „Odchylně od prvního pododstavce může řidič vykonávající mezinárodní přepravu zboží mimo členský stát usazení mít dvě po sobě jdoucí zkrácené týdenní doby odpočinku za předpokladu, že řidič ve všech čtyřech po sobě následujících týdnech čerpá nejméně čtyři týdenní doby odpočinku, z nichž alespoň dvě jsou běžné týdenní doby odpočinku.“ „Pokud byly čerpány dvě po sobě následující zkrácené týdenní doby odpočinku v souladu s odst. 6 třetím pododstavcem, předchází následující týdenní době odpočinku doba odpočinku čerpaná náhradou za tyto dvě zkrácené týdenní doby odpočinku.“

3. Takže chápu to tak, že 24ka v autě a 45ka doma nebo na hotelu, je to tak?

  • Odpověď: ANO „Běžné týdenní doby odpočinku a jakoukoli týdenní dobu odpočinku delší než 45 hodin čerpané náhradou za předchozí zkrácené týdenní doby odpočinku nelze čerpat ve vozidle. Čerpají se ve vhodném ubytování s náležitým vybavením pro spaní a hygienu.

4. Může se tedy po sobě dělat 24h pauza? 2 týdny po sobě? To by neměl být problém. Pauzu musíš dorovnat do konce třetího týdne. Když ale budeš dělat po sobě pauzu jen 24 hodin, tak je budeš muset zase obě dorovnávat. 24 hodin dělá ale málokdo. Spíš 30 apod. Potom stačí k dorovnáni 45 + 15

  • Odpověď: ANO Vaše náhrada pak bude vypadat takto : 45+21+21 = 87

5. Já jezdím 3+1, tak v pohodě asi?

  • Odpověď: ANO Tak to je a bude to v pořádku

6. Pokud jsi doma třeba celý týden, tak nahradíš obě pauzy najednou. Do konce třetího týdne je to maximum. Klidně je můžeš nahradit najednou. 45 + 2×21. Uděláš pauzu 87 hodin najednou a je to ok.

  • Odpověď: Ano, je to správně.

7. Když mám problém a udělám pauzu třeba 30 hodin a další týden 40, tak potom klidně dorovnám obě najednou. Za 36 let za to nemám jedinou pokutu.

  • Odpověď: ANO nahrazení do konce třetího týdne a není žádný problém.

8. Tak při správném použití pomocných pauz, ty 24 udělám i tři za sebou, na to nepotřebuji novelizaci

  • Odpověď: Tři zkrácené týdenní odpočinky po sobě legislativa nezmiňuje.

9. Takže už nemůžu jet za týden 56 hodin a druhý 34? Přesně to totiž právě dělám.

  • Odpověď: Velmi zajímavá otázka, byly snahy toto změnit. Nicméně režim pro týdenní dobu řízení nebyl upraven, proto zůstává v té podobě jako dosud (56h / týden, 90h / 2 týdny).

10. Takže pri vnútroštátke už len 45 hodinová pauza?

  • Odpověď: Ani tady nedochází k žádné změně vůči současnosti. Zůstává platný režim jako před novelizací.



287 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page