top of page
Vyhledat

Evropská komise vyzývá Maďarsko, aby ukončilo diskriminační opatření na hranicích

Evropská komise zaslala maďarské vládě dopis, v němž ji vyzývá, aby nediskriminovala občany a obyvatele Evropské unie nedávno zavedenými hraničními kontrolami.

Varování přichází poté, co Maďarsko oznámilo, že ode dne 1.9. uzavře své hranice pro nemaďarské občany, ve snaze zvládnout situaci Covid-19, ale umožní občanům pocházejícím z Visegrádské skupiny (V4) vstoupit, pokud předloží negativní výsledek testu, ne starší než pět dní.


Komisař pro spravedlnost Didier Reynders a komisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson zaslali maďarské vládě dopis, v němž zdůraznili důležitost integrity schengenského prostoru a nediskriminačního uplatňování hraničních opatření na všechny občany a obyvatele EU.

Předmětem dopisu bylo, že opatření, která nejsou v souladu s těmito základními zásadami práva EU, by měla být samozřejmě okamžitě zrušena.

Maďarský premiér Viktor Orban uspořádal v pondělí schůzku s českým předsedou vlády Andrejem Babišem, na kterém se dohodli na osvobození českých občanů, kteří si již v září rezervovali ubytování v Maďarsku, ze zákazu. Toto rozhodnutí bylo rozšířeno na všechny země Visegrádu (V4) a umožňuje jak občanům České republiky, Polska a Slovenska, kteří si dříve rezervovali ubytování v Maďarsku, vstoupit do země, pokud prokáží negativní výsledek testu na Covid-19.



74 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page