top of page
Vyhledat

Francouzi tvrdě pokutují odpočinek v lehkých užitkových vozech. Pozor - pokutu platí zaměstnavatel!

Čím dál více řidičů je pokutováno na cestě po Francii, kdy zastaví na odpočívadle a počítají s přestávkou ve vozidle. Francouzská policie pokutu odesílá na adresu zaměstnavatele.

Vyhláška č. 2020-1104 ze dne 31. srpna 2020, zveřejněná v Úředním věstníku ze dne 2. září, potvrzuje zákaz, aby řidič, který je zaměstnancem, odpočíval v lehkém užitkovém vozidle. Zaměstnavatel, který poruší ustanovení článku L. 3313-4 dopravního zákoníku, riskuje přestupek páté třídy a tím samozřejmě i pokutu, kterou má hradit dle francouzského zákona za zaměstnance.

Tento represivní nástroj by měl umožnit lepší boj proti nekalé soutěži provozované některými evropskými dopravními společnostmi na francouzských silnicích. Sankce, která bude vyměřována za porušení výše uvedené vyhlášky, se bude týkat zaměstnavatelů, kteří svým zaměstnancům řidičům umožňuje odpočívat v kabina lehkého užitkového vozidla. Jedná se o přestupek 5. třídy s minimální částkou výše pokuty 1 500 EUR.

Pokud vám, potažmo zaměstnavateli přišla pokuta, která obsahuje toto znění zákona a poukazuje na jeho porušení, cesta k odvolání je velmi trnitá a spíše počítejte s nulovým úspěchem. V případě pokuty, se však nevztahuje na řidiče, proto je dobré myslet na to, že pokud vám jasně sdělí zaměstnavatel, že musíte využít hotelového typu na přespání, nezlehčujte situaci a uposlechněte. Četnost kontroly ve Francii se stále zvyšuje.


Nezapomeňte si zkontrolovat aktuální zákazy jízdy na www.d365.cz/zakazy-jizdy ještě než vyrazíte!



281 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page