top of page
Vyhledat

Jak jsou řidiči spokojeni s vnitřními zrcátky v kamionu?


Když byl představen MB Actros s vnitřními zrcátky s kamerou, namísto běžných venkovních, neobešel se komentář řidičů bez pochybností. Útěchou pro řidiče byl nový typ, který byl vybaven i poloautonomním systém Active Drive Assist udržující vozidlo v jízdním pruhu či novou generaci prediktivního tempomatu PPC s 3D topografií silnic nižších tříd pro snížení spotřeby. Kabina, která od výrobce dopřála komfort v podobě dvou displayů a zrcátek uvnitř, byla skutečným rozčarováním.

Jak si tedy stojí v hodnocení řidičů kamerová zrcátka?

Z počátku zvláštní pocity a nezvyk. Stále dokola namísto sloupku jdou oči z okýnka a je to nepříjemné. Hlavně, když potřebujete rychle reagovat, ale po pár desítkách km si řidič zvykne a začíná čas pro zkoumání a sbírání zkušeností.


Nejtěžší byla první jízda a první zcvaknutí návěsu. Nejdříve bylo potřeba nastavit změnu vzdálenosti ke konci návěsu, kdy po otočení klíčkem, se zobrazí ryska v jeho směru. Odhadnout její skutečnou vzdálenost, je opravdu důležité. Pomůže označit si konec návěsu předmětem, balíkem vody nebo klínem od kol.


Jedním z hlavních kritérií řidiče je prostor. Obava z menšího prostoru v kabině je ale spíše pocitová. V praxi tato kamera řidiče v pohybu nijak neomezuje.

Jak fungují v noci?

V kamerových zrcátkách je pohled až překvapující. Zjištění viditelnosti je ve srovnání s běžnými zrcátky na vyšší úrovni. Díky ryskám vidí řidič přesně kde je konec návěsu a není potřebné již čekat na „vybliknutí“ kolegou.

Při vyjetí ze stopy v důsledku odbočování, se po aktivaci pravého blinkru automaticky zohledňuje vzdálenost od předjížděného vozidla a to přídavnými ryskami.


Rozhled při couvání se řidičům líbí. Rysky, které jsou na zrcátkách pro označení vzdálenosti, způsobují jistější zacouvání, včetně noci. Jas zrcátek nikterak není potřebné za jízdy měnit. Jeho nastavení je automatické. Prudké slunce ani předjíždějící osvětlené vozidlo neoslňují.

Řidiči, které jsme oslovili, byli nakonec s vnitřními zrcátky spokojeni. Potřebovali si na ně nejdříve zvyknout, dnes by ale neměnili.

Jaké máte zkušenosti Vy, co byste doporučili kolegům?

85 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page