top of page
Vyhledat

Je povoleno jezdit naboso nebo ne?

Je povoleno jezdit naboso nebo ne? To je zakázáno! Ani pantofle nebývají tolerovány.


Profesionální řidiči na cestách často jezdí bez obuvi má kontrolor v Německu možnost řidiče pokutovat až 50 EUR. Z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vyžaduje zákon v Německu vždy použít pevnou obuv.

Pokud tedy kontrolor zastaví německého řidiče, zasílá informaci k odpovědnému úřadu se sídlem v Hamburku. Odtud dostává řidič oznámení a pokutu za porušení předpisů o ochraně zdraví a bezpečnosti při práci. Český řidič je pokutován na místě.

V České republice tuto situaci žádné nařízení neupravuje. Ovšem tak docela pravda to také není, protože předpisy o bezpečnosti práce pro zaměstnance mají zanesené, že pro výkon konkrétní profese musí pracovník používat k tomu určený oděv, obuv a případně ochranné pomůcky. Policista se může na výše uvednou ochranu a ustanovení odvolat.  V takovém případě obuté žabky znamenají porušení obecných i vnitropodnikových předpisů, což může platit nejen pro řidiče nákladních vozů, pracovních strojů, ale i osobních firemních aut. V případě prokázání zavinění, způsobení dopravní nehody v letní obuvi, může následovat krácení pojistného a další postihy pro firmy. I v ostatních zemích, toto není zcela vyňato ze zákona. Například ve Španělsku může být řidič dle zákona pokutován až do výše 80 EUR. Stejně je tomu v Itálii, Švýcarsku a Nizozemsku. Jak jste na tom vy? Řídíte na boso? Ano či ne?

Šťastnou cestu bez zpocených hohou!


574 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page