top of page
Vyhledat

Kdy se z předjíždění stane hra se životy

Nelze nereagovat na lhostejnost řidiče kamionu, který ve zúžení na D1 nabyl dojmu, že tam za každou cenu musí předjíždět. A také tak učinil. Nejenže porušil silniční zákon a minimálně vyděsil řidiče kolem sebe, ohrozil tím životy. Neuvěřitelná akrobatická situace, kterou nakonec odneslo „jen“ pomuchlané zpětné zrcátko.

Nedávno jsme téměř všichni sledovali nedozírnou hloupost řidiče, který ohrozil při předjíždění autobus plný cestujících a druhého řidiče kamionu. Nyní se potýkáme s další „neukázněností“. Jaký to v člověku zanechá pocit, když vidíte takový výsledek řidiče, který později stojí u převráceného kamionu a říká si: „Neměl jsem uhýbat!“

Ale to už je pozdě!


Pokud se ocitnete v situaci, kdy na vás tlačí jiný účastník silničního provozu a vy nemáte už kam uhýbat a cítíte pomyslně že ještě milimetr a jste mimo vozovku, nedělejte to.


Nepsaným zákonem u těžkých vozidel je neuhýbat.


Věřte, účastník, který vás vytlačil, většinou ani nezastaví a Vy, s tunami nákladu a zničeným autem jste rád, když vyjdete z kabiny, nebo z toho, co z ní zbylo zdráv. Nikdo ty vteřiny vaší dobré vůle pustit kolegu před sebe neocení. Nikdo za vás nebude čelit tomu zážitku a vyváznutí od zmrzačení sebe sama a nikdo se za vás o rodinu nepostará.

Situace o nervy


Situace, která nám kamioňákům je velmi nepříjemná, když dojedete „hlemíždě“ a při předjíždění má zataženou záclonku a vychutnává si vaše 15 minutové předjíždění. Vy cítíte ten pomyslný tlak jedoucích neklidných „kačen“ za vámi a víte, že nyní už není cesty zpět. Perete se co to dá, až předjedete. Později čelíte nadávkám, někdy ohrožujícím manévrům od předjíždějících a říkáte si: „To nadejte tomu za mnou, já se snažil!“


Nebojte se stát nohama na zemi

Možností, kdy nás někdo ohrozí neuváženým rozhodnutím, je mnoho, kolega možná v tu chvíli řeší své ego a říká si: „V pohodě Ti teď ukážu, jak se jezdí!“ Vámi vyhodnocená situace s ovládáním několika tun a rodiny doma byla správná. Nenechte se ani na chvilku připravit o pěkný den a dojeďte domů zdraví.

Jak přibližuje tyto situace Zákon 361/2000 Sb § 17


Předjíždění


(3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel.

(4) Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

(5) Řidič nesmí předjíždět

- c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích - tím myšleno i sebe


Jak byste v tomto případě reagovali vy?


V praxi se této situaci čelí těžce, je z ní však možnost vyhnutí. Pokud jedete ve zúžení, určitě se snažíte „vidět i za roh“, v tomto případě, pokud zjistíte, že se vás pokusí předjet kamion a jiné vozidlo, které by pro vás bylo ohrožující, nastavte rychlost pro vaše vozidlo nejvýše na povolenou rychlost v daném úseku a vašim možnostem a zamezte mu v předjetí tím, že mu zúžíte prostor pro předjetí, aby sám zhodnotil, že v tomto vámi zúženém prostoru není možné vás předjet. V jiné situaci sice každý vynadá kamioňákovi, který brání předjetí, věříme ale, že tady je to na místě.


Jak se na to díváte vy?



125 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page