top of page
Vyhledat

Mýtné systémy v zahraničí

Slovinsko

Ve Slovinsku je zpoplatněno používání dálnic, rychlostních silnic a tunelu Karavanky.  U vozidel s celkovou přípustnou hmotnostní nad 3,5 t je účtováno mýtné v závislosti na ujeté trase. Pro tento účel se každé vozidlo musí nejprve zaregistrovat a vybavit mýtným boxem DarsGo vázaným na vozidlo (s možností úhrady metodou Post-Pay nebo Pre-Pay).


Maďarsko

V Maďarsku jsou dvě varianty. U vozidel nad 3,5 t můžete využít tzv.: 


  • trasového tiketu (Relational Ticket) - u trasového tiketu si musíte zakoupit před zahájením jízdy tiket, ale mýtné platí výlučně pro tuto trasu

  • mýtný box s kreditem - s mýtným boxem jste flexibilní. Můžete reagovat na dopravní omezení a kdykoliv změnit plán Vaší trasy

Itálie


V Itálii je průjezd dálničních úseků zpoplatněnv mýtných branách. Kromě zmíněného mýtného, které je určeno i vozům nad 3,5 t. Ve vybraných úsecích, jsou vybírány poplatky za průjezd některých tunelů například:


  • Grand St Bernard Tunnel

  • Monte Bianco Tunnel (Mont Blanc)

  • Munt La Schera Tunnel

  • Tunnel du Frejus (Frejus Tunnel)


Pokud přes Itálii cestujete častěji, můžete využít buď automatického platebního systému Telepass či předplacených karet Viacard.


Francie


Ve Francii jsou vybírány poplatky pomocí mýtných bran.

Placení dálničních poplatků je však možné hradit přes společný systémem TIS PL „Télépéage Inter-Sociétés Poids Lourds“ což je francouzský telematický systém pro úhradu mýtného pro nákladní vozidla pomocí krabičky.

Některé mosty a tunely jsou zpoplatněny pro všechna vozidla od 3,5 t zvlášť. https://www.tolls.eu/data/france-specific-2017-01.pdf


Španělsko


Poplatek za průjezd dálnic ve Španělsku je účtován při průjezdu mýtnou branou tzv. Autopistas.

Kromě poplatků za průjezd dálničních a některých silničních úseků je účtován poplatek za průjezd i několika tunelů.

V případě, že Španělskem projíždíte častěji, můžete využít platební systém box Via - T, který umožňuje průjezd mýtných bran bez zastavení.


Německo


V Německu musí nákladní vozidla platit mýtné za použití dálnic v závislosti na ujeté trase. Kromě poplatků za průjezd dálničních a některých silničních úseků je účtován poplatek za průjezd i několika tunelů.

Systému  společnosti Toll Collect účtuje ceny dle:


  • emisní třídy

  • počtu náprav

  • délky zpoplatněného úseku


Rakousko


Kromě poplatků za průjezd dálničních a některých silničních úseků je účtován poplatek za průjezd i několika tunelů.

V případě rakouské dálnice s vozidlem s hmotností nad 3,5t, je třeba mít mýtný box s názvem Go-Box. 

Stejně, jako v případě německa, je potřebné platit mýtné na volbě:


  • emisní třídy

  • počtu náprav

  • délky zpoplatněného úseku


Polsko


V Polsku je vybíráno mýto prostřednictvím automatického systém ViaToll.

Mezi zpoplatněné silniční úseky v Polsku patří dálnice A1, A2, A4, pro vozy s hmotností nad 3,5t pak i některé další silniční úseky.

Mýtné se hradí v některých úsecích i hotově. Lze zaplatit ve třech různých měnách a to zlotý, euro a dolar, případně kreditní karta.

54 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page