top of page
Vyhledat

Ve Francii probíhá kontrola dodržování přeprav ADR

Spolupráce bezpečnostních pracovníků a kontrolorů Gendarmerie se zaměří na přepravy ADR. Kontrola již probíhá a zaměření se týká veškerých vozidel i pod 7,5 tun. Od tohoto čtvrtka provedli bezpečnostní pracovníci v dopravě „DREAL“ s posílenou tisícovkou četníků operaci týkající se přepravy nebezpečných věcí.


Na co se zaměřují a jak se připravit?

Motocyklisté četnictva pravidelně odkláněli nákladní automobily nebo dodávky ze silnic až k připraveným záchytným parkovištím do oblastí, jako například v Guye na úrovni obce Sainte-Hélène. Nejednomu řidiči byla vydána ihned pokuta při zastavení, protože byl schopen v době následování policistů a řízení použít vysílačku. To znamenalo nejen důslednou kontrolu dle předpokladu, ale i 90 EUR za použití CB vysílačky za jízdy.

Kontroloři se zaměřují na povinnou výbavu, správné doklady jak od nákladu, tak vozidla. Upevnění nákladu a jeho správné označení a volba vhodných nádob k převozu. Současně se velmi podrobně zaměřuje na druh a podmínky přepravovaného zboží. Pokud řidič převáží zboží podléhající ADR přepravě, musí mít i platné školení, které již není v žádné výjimce a řidič který nemá platné osvědčení, již nesmí tento druh zboží převážet.

Během kontrol bezpečnostními pracovníky ADR, je řidiči zkontrolována i platnost řidičského průkazu, překračování režimu dob řízení, nedodržování bezpečnostních přestávek na kartě do tachografu. Co se týkalo upozornění na sebe řidiči, jednalo se i o udělení pokut, za nebezpečné předjíždění, celkem za tyto přestupky bylo vybráno 1700 EUR.

Nákladní vozy jsou na standardní úrovni, přičemž je třeba mít na paměti, že tato část přepravy představuje přibližně 5 % z celkové přepravy prováděné na francouzské půdě. Téměř tři čtvrtiny se týkají hořlavých kapalin, zejména paliv, ale také chlazeného kyslíku, kapalného dusíku, odpadu z nemocnic a pečovatelských domů a kupodivu výbušnin, dokonce i výzbroje.

Kontroloři budou i nadále ve spolupráci bezpečnostních pracovníků kontrolovat přepravy ADR a to ve zvýšené intenzitě. V době Covid-19, bylo hlavně z hlediska dokladů řidiče vhodně od těchto kontrol upuštěno, ovšem náklad musí být i nadále velmi pečlivě k přepravě zvolen a řidič musí být připraven na velmi důkladné kontroly. Tato plošná operace byla součástí týdne ECR (Euro Contrôle Route) věnovaného tématu kontroly nebezpečných věcí a bude se opakovat.




146 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page