top of page
Vyhledat

Brexit a hraniční kontroly od 1. ledna 2021, totální nepřipravenost

Rozhodnutí EU o zavedení celních hraničních kontrol od ledna 2021 zdůrazňuje potřebu naléhavých opatření vlády Spojeného království. Zatímco Spojené království oznámilo, že nezavede úplné celní kontroly zboží přicházejícího z EU, Michel Barnier, vyjednavač EU Brexit potvrdil, že od 1. ledna 2021 bude každý britský produkt dovážený do EU čelit kontrolám bez ohledu na to, zda nebo není dosaženo obchodní dohody.

Začátkem tohoto roku Michael Gove, kancléř vévodství v Lancasteru, informoval o odhadu asociace RHA (British Road Haulage Association - volný překlad je britská asociace pro silniční nákladní přepravu), že nové celní režimy s EU vytvoří zhruba 200.000.000 (dvěstě milionů) nových dokladů, což bude vyžadovat vyškolení 50.000 nových celních odborných zaměstnanců. Generální ředitel RHA Richard Burnett v komentáři řekl: „Členové RHA a obchodníci obecně potřebují jasnou představu o tom, jak se od nich očekává, že budou provozovat své podnikání od ledna 2021. Spojené království je však velmi nečinné od počátečních slibů k najímání tisíců zaměstnanců, aby odvedli tuto životně důležitou práci. Pokud se nebude rychle jednat, může dojít na okamžiky přerušení dodavatelských řetězců po přechodu v lednu 2021, který ovlivní podniky jak ve Spojeném království, tak i v EU. Firmy totiž stále netuší, jaké formuláře budou vyžadovány, jak by měly být vyplněny, kdo by je měl vyplnit, a které formuláře kam zaslat. Jedná se tak o zásadní informace, které podniky musí mít co nejdříve, aby měly dostatek času na přípravu na nové obchodní dohody s EU a naopak. Jednoznačné není ani „UK EORI“, protože EU, která stanovuje podmínky a následně je zveřejňuje chce, aby od 1. ledna 2021 podniky EU, které chtějí dovážet nebo vyvážet do Spojeného království, zajistily, aby měly hospodářské číslo (EORI), aby mohly projít celními formalitami. Zásadní informací posléze je, že EORI vydaná ve Spojeném království již nebudou pro EU platná. RHA tak opakuje své požadavky na srozumitelnost od vlády, která prostě musí poskytnout tyto zásadní informace dopravcům a musí být jak ze strany vlády UK i EU jednoznačné.


119 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page