top of page
Vyhledat

České dopravce dlouhodobě trápí nedostatek řidičů, chybí jich desetitisíce

České dopravce dlouhodobě trápí nedostatek profesionálních řidičů. Celkem jich na trhu podle firem schází přes 20.000. Problémy se týkají především kamionových dopravců, tisíce šoférů ovšem shánějí i autobusoví přepravci. Vyplývá to z odpovědí dopravců na dotaz ČTK. Nedostatek profesionálních řidičů řeší dopravci dlouhodobě, situaci nevyřešila ani pandemie koronaviru.


„Je faktem, že odvětví silniční dopravy trpí trvalým nedostatkem kvalitních řidičů, a to nejen v ČR, ale i ve všech evropských zemích. Je to extrémně znát v letních měsících, kdy si někteří řidiči vybírají dovolenou a dopravci nejsou schopni plně uspokojovat poptávku,“ uvedlo sdružení Česmad Bohemia.

Podle jeho statistik postrádají kamionoví dopravci kolem 15.000 řidičů, dalších 5000 by byli schopni téměř okamžitě zaměstnat i autobusoví přepravci.

Problémy s nedostatkem řidičů v Česku jsou dlouhodobé a navíc se prohlubují. Podle personálních agentur je důvodů několik. Zmiňují především psychickou i fyzickou náročnost práce, kdy řidiči pracují v dlouhých úsecích, dále vysokou míru stresu a rizika. Problémem jsou i výše mezd, i když ty se řada firem snaží navyšovat. To jim však dál zvyšuje náklady.



Co říkáte vy - je problém v české a slovenské nákladní dopravě v nedostatku řidičů? Dělají dopravci všechno proto, aby si dobré řidiče udrželi?





267 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page