top of page
Vyhledat

Cizinec řídil kamion pod vlivem drog a magnetem si hrál s tachografem

Čeští policisté v kontrolují projíždějící nákladní vozidla a to nejen pro celní důvody, ale i v důsledku kontrol dodržování pracovního režimu řidičů. Jestliže se dopouští drobných přestupků, evidentně není potřebné je jakkoliv zdůrazňovat, protože prevence je dostatečná. Kdy ovšem zůstává rozum stát, když se nalezne řidič, který zcela nerespektuje z žádný z pravidel. Přečtěte si výsledek dopravní policie, která zveřejnila postup řidiče.

Bruntálští dopravní policisté z týmu pro kontrolu kamionů prováděli dne 3. 11. 2020 silniční kontroly nákladních vozidel, zda řidiči dodržují předpisy v nákladní dopravě. Zaměřili se na kontrolu:

  • doby řízení

  • pravidelné přestávky mezi jízdami

  • denní dobu odpočinku

  • nejvyšší povolenou rychlost

Co zjistili u jednoho cizince?

  1. V Horním Benešově v dopoledních hodinách zastavili policisté nákladní vozidlo Volvo s návěsem, který řídil 36letý cizinec. V první chvíli mezi předloženými doklady chyběl řidičský průkaz, načež muž uvedl, že mu byl zadržen již den předtím na Slovensku, jelikož nezaplatil pokutu za dopravní přestupek.

  2. Z chování řidiče policisté pojali podezření, zda není pod vlivem návykových látek. Dechová zkouška totiž byla s negativním výsledkem. Pozitivní však byl orientační test na přítomnost drog.

  3. Dále policisté stáhli data ze záznamového zařízení tachografu a při vyhodnocení aktuálního dne zjistili velmi závažné porušení. Řidič měl na tachografu zaznamenánu „denní dobu odpočinku“ namísto „doba jízdy“. Řidič se policistům doznal, že použil magnet a tím manipuloval se záznamovým zařízením. Jízdu řidič započal dne 2.11.2020 v 6:00 hodin v zahraničí a bez bezpečnostní přestávky měl jet až do svého zastavení následující den v 10:00 hodin v Horním Benešově. Policisté zkontrolovali řidičovo období 28 dnů a zjistili, že porušení se takto opakovalo i v jiných dnech, nejčastěji se jednalo o porušení denní doby odpočinku.

  4. V poslední fázi kontroly zjistili policisté překročení maximální předepsané rychlosti, která dosahovala až 128 km/hod. Na tyto zjištění muž policistům uvedl, že porušuje předpisy běžně.

V době kontroly měl řidič naložen hutní materiálem o váze 23 tun. Dopravní policisté vše zadokumentovali, magnet zajistili a řidiče čeká trestní řízení. Jelikož je podezřelý také z trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, předali podezřelého kriminalistům k dořešení. Zadržený muž si ve středu 4. 11. 2020 vyslechl podezření z výše uvedeného přečinu a hrozí mu trest odnětí svobody až na 3 léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Ani majitel vozidla „dopravní společnosti“ nezůstal bez úhony. Policisté vybrali vybrali kauci ve výši 100 tisíc korun a přestupek firmy spočívající v neoprávněné manipulaci oznámí na odbor dopravy a silničního hospodářství v Ostravě.




82 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page