top of page
Vyhledat

CMR list ve vnitrostátní dopravě

V původním článku, jsme si psali o tématu CMR v mezinárodní dopravě. Článek naleznete zde. Text vás zaujal a vznikla spousta otázek a komentářů, proto se k tématu ještě jednou vracíme.

Jak je to tedy s CMR ve vnitrostátní dopravě v ČR?

Od 1. ledna 2019 platí pravidla Úmluvy CMR k používání i pro vnitrostátní dopravu. Konkrétní části Úmluvy CMR se tohoto přímo dotýkají. Uzavření přepravní cesty v tomto listu, se stávají v případě reklamace či žalobě o přepravě snáze řešitelnější.

CMR a dodací list: rozdíl

Dodací list:

Je pro odběratele, který podle tohoto dokumentu vidí, co dodavatel posílá. Slouží tedy jen jako kontrola při přijímání zboží (při vykládce řidiče).

Nákladní list ( jiným názvem také CMR):

Existují verze CMR pro vnitrostátní a pro mezinárodní nákladní přepravu. Níže a v tomto článku diskutujeme pouze variantu vnitrostátní.

Slouží jako doklad o uzavření přepravní smlouvy a potvrzení, že řidič neboli dopravce náklad skutečně převzal a v pořádku složil.

Proto je dobré vědět, že CMR list NENÍ:

  • faktura

  • dodací list

Co musí nákladní list minimálně obsahovat?

CMR nákladní list obsahuje alespoň

  • místo a datum vystavení

  • jméno a adresu odesílatele

  • jméno a adresu dopravce

  • místo převzetí zásilky a místo jejího určení

  • datum převzetí zásilky

  • jméno a adresu příjemce

  • obvyklé pojmenování povahy přepravované věci a druh obalu

  • počet kusů, jejich zvláštní značky a čísla

  • hrubou váhu zásilky nebo jiným způsobem vyjádřené množství zboží

  • pokyny potřebné pro celní a jiná úřední jednání,

  • údaj o tom, že přeprava i přes jakoukoliv opačnou doložku podléhá ustanovením Úmluvy CMR

Obsahuje-li CMR list jiné náležitosti, považujte za vhodné uvědomit o tom svého dispečera. Nemusí to být nutně špatné, ale mohou se objevit náležitosti, u kterých musí být dispečer velmi obezřetný.

Ilustrativní obrázek CMR tiskopisu
CMR tiskopis

Pozor

  1. Dodací list nemůže Nákladní list (CMR) nahradit!

  2. Co se týká rozdílu mezi nákladním CMR listem pro mezinárodní a vnitrostátní dopravu, je dobré CMR listy nezaměňovat! Formuláře jsou odlišné!

  3. Kdo Nákladní list vypsat, není stanoveno. Proto je velmi důležité, jak se k věci postaví dopravce. Řidič je hlavním aktérem při vyplňování tohoto dokladu. Pozor na jeho správné vyplnění!


CMR list pro vnitrostátní dopravu

Jeho forma se příliš neliší od CMR pro mezinárodní dopravu. Obsahuje důležité tři části - pro odesílatele, příjemce a dopravce.



CMR nebo Dodací list? Jaký je v tom rozdíl, jen kamioňák ví... Skládání a vykládání, doma nebo venku holt potřebuje svoje.


Šťastnou cestu!


817 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page