top of page
Vyhledat

Kontrola CMR v Itálii

Na co si dát v Itálii pozor a jak postupovat v případě udělení pokuty a zadržení vozidla?

Případy pokutovaných profesionálních řidičů kamionů, kteří nemají přesně a správně vyplněn doklad CMR nebo mají zákonem požadované údaje v jiné části dokladu, např. v jiném řádku, jsou v Itálii velice časté. 

Doporučujeme řidičům, aby se nechali proškolit na správné vyplňování CMR, a to od svého dopravce. Italská policie za nedostatky v CMR uděluje nebývale vysoké pokuty v řádech tisíců eur. I v chybách, které jsou evidentně důsledkem nedostatečné pozornosti, může zabavit vozidlo na tři měsíce. 

Způsobí tím dopravci nemalé potíže, náklady a ztráty. Současně se nelze spoléhat na úlohu konzulárního oddělení zastupitelského úřadu, která je v těchto případech velice omezená. Většinou sotva spočívá v předání informací, včetně odkazu na seznam právních zástupců pro Itálii, kteří ovládají italský a český jazyk.

Dle italských zákonů odvolání proti udělené pokutě nad 1.100 Eur musí být podáno prostřednictvím právního zástupce. Jediným opravným prostředkem, který nám byl mnohokrát potvrzen i rozhovory s policií, je podání odvolání proti udělení pokuty. O pokutě pak musí rozhodnout soud. Odvolání lze podat u místně příslušné prefektury nebo u smírčího soudu.

Řešení situace v případě vystavení pokuty

Prostřednictvím advokáta tedy můžete podat v co nejkratší lhůtě odvolání proti přestupku u smírčího soudce (Giudice di Pace). Smírčí soudce má pravomoc dočasně pozastavit výkon trestu, tj. kamion by mohl být vydán již v řádu několika týdnů - záleží na místě pokuty, zpravidla čím větší město, tím delší čekací lhůta. 

Pozor! 

Při pochybnostech o správnosti udělení pokuty se doporučuje ještě před rozhovorem s advokátem nepodepisovat protokol a rovněž neplatit kauci. 

Ne vždy totiž tzv. kauce znamená automatické vydání vozidla. Odvolání adresované prefektovi, se ze zkušeností místních právníků nesetkávají obvykle s úspěchem. Lhůty jsou navíc podstatně delší. Prefekt nemá rovněž možnost pozastavit trest.



262 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page