top of page
Vyhledat

Nákladní doprava oživuje po Covidu, ale náklady dopravců rostou

Meziroční výnos z mýtného za měsíc červen vzrostl o 6,85 % oproti stejnému měsíci v roce 2019. S přihlédnutím za měsíce duben a květen, kdy výnos výrazně klesal v důsledku Covid-19, je to pozitivní zpráva.

  • Červen tedy přinesl na našich silnicích a dálnicích očekávané oživení dopravy.

  • Vyššímu výběru pomohlo i rozšíření sítě zpoplatněných silnic I. třídy o 868 kilometrů od 1. ledna letošního roku – na silnicích I. třídy se v červnu vybralo téměř 105 milionů korun.

  • Za celé první pololetí roku 2020 předepsal CzechToll na mýtném dopravcům 5,496 mld. korun s meziročním poklesem o 1,01 %. K 30. červnu 2020 bylo v tuzemském mýtném systému zaregistrováno téměř 489 tisíc vozidel – více než 150 tisíc z České republiky a přes 338 tisíc ze zahraničí. K celkem 424 tisícům vozidel si vyzvedli dopravci palubní jednotku potřebnou pro užití zpoplatněných silnic a dálnic.

  • Nový způsob elektronického mýtného nepřinesl žádné potíže a je plně funkční a přechod na nový systém proběhl relativně hladce. Strategická investice do generační obměny staré technologie satelitním řešením, která umožnila získat nové příjmy ze silnic I. třídy, pomohla udržet výnosy z mýtného i přes negativní dopad Covid-19.


Poznámka D365: pokud správně čteme zprávu provozovatele mýtného systému, tak vyšší výběr mýta nastal jen díky rošíření spoplatnění silnic. Když odečteme 105 mil. Kč za nově zpoplatněné silnice od celkového výběru 978 mil. Kč, výsledek je 873 mil. Kč, což by mělo být mírně nižší než před rokem. Takže růst mýtného částečně zaplatí dopravci (pokud se jim nepodaří přenést mýtné na své zákazníky). I tak je to dobrá zpráva v porovnání s dubnem a květnem.



19 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page