top of page
Vyhledat

Novela zákoníku práce 

Parlament Poslanecké sněmovny schválil novelu zákoníku práce.

V novele se počítá se změnami, které upraví jak nároky zaměstnance na čerpání dovolené, tak v doručování dokumentů zaměstnanci a sdílená pracovní místa.

Nárok na dovolenou bude spravedlivější

Počet dní čerpané dovolené, se již nebude počítat z odpracovaných dní, nýbrž odpracovaných hodin zaměstnance. Přesnější bude nárok na dovolenou, na tu bude mít zaměstnanec za kalendářní rok nárok, ale bude muset mít u zaměstnavatele odpracováno nejméně 52 týdnů. V případě, že zaměstnanci právo na dovolenou za kalendářní rok nevznikne, avšak odpracoval alespoň čtyři týdny, bude mít nárok na poměrnou část.


Zkrácený úvazek

Bude se jednat o takzvaná sdílená pracovní místa, která umožní zaměstnancům ve zkráceném úvazku, se lépe přizpůsobit zejména rodinným časovým nárokům. Protože bude možná dohoda, mezi dvěma zaměstnanci se stejným druhem práce a sjednanou kratší pracovní dobou dle osobních potřeb tak, aby společně naplnil průměrnou týdenní pracovní dobu jako jeden zaměstnanec. 

Nezávisle na sobě, budou mít zaměstnanci vlastní pracovní smlouvu ale oba na jednu pracovní pozici. Zaměstnanci budou mít povinnost předkládat zaměstnavateli rozvrh pracovní náplně dopředu a to vždy písemně. 

Spravedlivé doručování dokumentů

Již nebude možné považovat za doručené na obou stranách zaměstnancem i zaměstnavatelem, pokud si zásilku s dokumenty nepřevezmou. Samozřejmě budou stanoveny ochranné lhůty, které zajistí, že například zaměstnanec bude mít možnost tuto zásilku osobně převzít. 

Podstatná část novelizace zákoníku práce o sdílených pracovních místech a výpočtu dovolené, by tak mohla vstoupit v účinnost již v letním období tohoto roku. 


Myslíme, že to bude mít dopady na naši práci řidičů nákladních vozidel. Jak to vidíte? Vidíte konkrétní příklad?





38 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page