top of page
Vyhledat

Nákladní doprava šlape, výběr mýtného dosahuje rekordních hodnot

Dopravci uhradili na poplatcích za mýtné v březnu téměř 1,285 mld. Kč. Informovalo o tom konsorcium Czechtoll, odpovědné za provoz mýtného systému v České Republice.


Meziroční růst o necelých 29 procent je dán nejen novými poplatky za hluk a znečištění ovzduší, které jsou součástí mýtných sazeb od 1. ledna 2021, ale také loňským nástupem pandemie koronaviru. Její první dopady se totiž projevily již ve statistikách výběru mýtného za březen 2020.


Za užití českých dálnic uhradili dopravci na mýtném v březnu více než 1,1 miliardy korun. Za užití silnic I. třídy pak přes 152 milionů korun. Satelitní mýtný systém zaznamenal na zpoplatněných komunikacích 97 milionů mýtných transakcí, což představuje nárůst o necelých 14 procent.


„Měsíce březen, duben a květen loňského roku byly ovlivněny nastupující pandemií nemoci COVID-19. Meziroční srovnání vybraného mýtného tak není úplně relevantní. Klíčové je, že mýtný systém funguje a generuje finanční prostředky pro realizaci investic do dopravní infrastruktury v Česku,“ uvedl Petr Chvátal, provozní ředitel CzechToll.




136 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page