top of page
Vyhledat

Podvodníci rozesílají falešné emaily s vyměřenou pokutou

Případ, se kterým se setkávají ve Španělsku. Neznámý zdroj rozesílá účastníkům silničního provozu e-maily o přestupku a žádá o jeho uhrazení na číslo účtu. Jak se v tomto případě zachovat a jak zjistit, je li toto jednání skutečně oprávněné?

Španělská policie odsoudila masivní zasílání podvodných e-mailů s identitou a firemním logem organizace policie, ve kterých jsou řidiči informováni o údajné pokutě. E-mail obsahuje odkaz, jehož prostřednictvím můžete zaplatit pokutu, ale v žádném případě byste na ni neměli klikat. Pokud tak učiníte, automaticky se stáhne škodlivý program, který přistupuje k citlivým informacím v počítači, jako jsou osobní údaje nebo čísla bankovních účtů.

Riziko těchto zásilek spočívá v tom, že není těžké se nechat oklamat, protože tyto typy zpráv jsou obecně velmi dobře připravené. Mají v tomto případě loga policie a ministerstva vnitra. Pokud nevěnujete pozornost adrese odeslání, je snadné kliknout na odkaz téměř ze setrvačnosti a potíže jsou neodvratitelné. Tyto e-maily jsou rozesílány i do firem, je tedy potřebné být opatrní.

Jisté je, že skutečné pokuty nejsou tímto způsobem sdělovány řidičům ani společnostem, takže by mělo být pro jejich příjemce již podezřelě, že obdrželi e-mail tohoto typu. Pokud by došlo k doručení a omylem kliknutí na odkaz, měli byste co nejdříve změnit hesla pro pc nebo mobilního telefonu, zejména ta, která se používají v bankách.

Jak jsou oznamovány sankce řidičům ve Španělsku a z EU?

Pokud policie uloží sankci a nemůže ji na místě oznámit, v zásadě i o několik týdnů později přijde do poštovní schránky přestupce doporučený dopis. To je jediný skutečný způsobe oficiálního doručení. Sankce bude rovněž zveřejněna na vývěsce městské rady nebo v Úředním věstníku příslušné správy a bude rovněž uvedena v edikčním výboru sankcí (TESTRA), jehož konzultace jsou veřejné. Ale rozhodně jej nebudete mít sdělené e-mailem.

Jediným způsobem, jak se chránit před phishingovými útoky, jak se tento typ virtuálních podvodů nazývá, je aktivní dohled ze strany uživatele internetu. 

Když dostáváte e-maily od banky, internetového obchodu, zkontrolujte všechny podrobnosti: vytvořit falešný e-mail, který vypadá skutečně, není tak obtížné. Současně se ujistěte, že adresa odesílatele je shodná s tou, ze které vám stávající e-maily přichází. Pokud obsahuje podivné znaky, je zkrácena nebo má pravopisné chyby, neotvírejte ji a ihned odstraňte.


Související články




101 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page