top of page
Vyhledat

Prodloužení platnosti dokladů dle nařízení EU 

V souvislosti s Covid-19 Evropská unie zavedla toleranční období pro některé typy dokladů. Týkalo se to těch dokladů, které v období karantén mohly pozbýt platnost. Toleranční období bylo definováno na 6 až 7 měsíců. Kterých? Evropská unie vydala nařízení č. 2020/698, kterým se stanoví zvláštní a dočasná opatření s ohledem na rozšíření onemocnění COVID-19, jež se týkají obnovení či prodloužení některých osvědčení, licencí a povolení a odkladu některých pravidelných kontrol a pravidelného školení podle určitých částí právních předpisů v oblasti dopravy.  Co to znamená? Doklady, kterým uplynula platnost, se budou považovat stále za platné, zejména se jedná o řidičské průkazy a průkazy profesní způsobilosti řidičů. Do kdy platí? Pravidelného školení profesní způsobilosti a řidičských průkazů, kterým skončila v době mezi  1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020 se automaticky prodlužuje o sedm měsíců od data původního ukončení platnosti školení. Uvedené prodloužení lhůt se nevztahuje na planost paměťových karet řidiče do digitálního tachografu. Zde to z její podstaty omezené platnosti není možné, protože jim přestane fungovat čip.

Kontrola tachografu a prodloužení lhůty technických prohlídek Do kdy platí?

  • pravidelná kontrola tachografu, která měla být provedena mezi 1. březnem 2020 a 31. srpnem 2020, se provede nejpozději šest měsíců po tomto datu.

  • lhůta pro technické prohlídky a platnosti osvědčení o technické způsobilosti vozidla, s datem uplynutí termínu platnosti mezi 1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020 je prodlouženo o dobu sedmi měsíců.

Protože však úřady a servisy v ČR již fungují, doporučují neodkládat výměnu dokladů a pravidelné kontroly. Je dobré předejít frontám na úřadech na přelomu 2020/2021, kdy skončí toto toleranční období. Česká republika toto nařízení v legislativním procesu podpořila a usiluje o jednotný přístup napříč EU, které toto přímo závazné nařízení EU zajistí.  Každý členský stát se musí rozhodnout, zda tato zvláštní opatření EU podpoří. Například Španělsko již výjimku nepodporuje. Francie ji podpořila do 30. září 2020, ale týká se jen řidičských průkazů a profesního školení. Nikoliv však pro tachografů a STK. Doporučujeme Jednotlivé státy se chovají samostatně, nevydávají jasná stanoviska k problematice prošlých dokladů. Víme, že Španělsko vůbec nerespektuje žádné neplatné doklady. Německo, Itálie, Velká Británie zatím toleruje neplatný řidičský doklad. Nikoliv však prošlou STK či neověřený tachograf.

Doporučujeme zvážit, zda vám vůbec stojí za to, do dané země vstoupit s neplatným dokladem.

Pokud se vás týká propadlý doklad, kontrola či osvědčení, neváhejte. Aktualizujte si své doklady. Vyhnete se frontám, až si ostatní všimnou, že je konec tolerančního období. Asi obecně platí, že není špatné, zkonrolovat všechny doklady. A to i v případě, že si myslíte, že je máte v pořádku.


Šťastnou cestu bez ztráty bodů a zlaťáků z vaší kapsy!



41 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page