top of page
Vyhledat

Road-trains na D1

Velký - dlouhý - těžký? To bude asi Road-train!

S Road-train se stále více potkáváme a začínáme je vnímat jako součást D1. Pokud se vytvoří podmínky, není zde pochyb, že budou následovat další komunikace. Zatím nejsme zemí, kde bychom dokázali zajistit transport za pomoci těchto "soupravových monumentů" na všech dálničních úsecích. 

I přes nebezpečnost dálnic a obtížné jízdní podmínky, se i u nás najdou odvážní řidiči road-trains. Dokáží efektivně dodržet všechna pravidla a soupravu uřídit. Tyto soupravy jezdí převážně přes noc. Ostatní řidiči je poznají podle charakteristických majáků, které dopředu upozorňují "jsem delší, než si myslíte". 


D1 je v plném proudu oprav. Je zde velké množství nepohodlných překážek a tyto dlouhé náklaďáky tam evidentně nejsou jako ryba ve vodě. To, co prožívá řidič při předjíždění osobními auty ve zúžení, to „na pohodu“ není. Na dálnici D1, která je aktuálně z 1/3 v rekonstrukci, je příliš velké množství zúžení, jsou zde obtížné nájezdy a výjezdy.

V České republice "road trains" nejsou zcela inovativním způsob řešení. Na jednu stranu může road-trains řešit částečný nedostatek řidičů ve vnitrostátní dopravě. Na druhé straně je v ekologii jejich účelnost prokazatelná. Ovšem naše české silnice na takové kolosy nejsou zcela připraveny. Proč? Na dálnici, která je dlouhodobě v rekonstrukci s velkým množstvím zúžení, je obtížné udržet dlouhou soupravu v klidu. Jsou zde obtížné nájezdy a výjezdy díky prudkým zatáčkám.


Pokus je to zajímavý, ale zatím zřejmě nepřináší tak velký skok, jak by si všichni přáli. 


Kdo z vás řídil road-train?

Která zatáčka či exit z dálnice je podle vás nejprudší a nejnebezpečnější?

Přinášíme inspiraci z Austrálie. Kdo by do toho šel?


Řidičům road trains přejeme "šťastnou plavbu!"



46 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Mercedes Benz eActros s dojezdem 500 km a rychlým nabíjením

Hlavní překážkou rozvoje elektrických kamionů do běžného provozu je nízký dojezd a dlouhé nabíjení, vzhledem k veliké baterii potřebné pro tšžký kamion. Dosud se elektrické nákladní vozy uvažovali jen

České dopravce vytlačuje konkurence z Východní Evropy

Ještě loni slovenský Česmad varoval, že brzy někteří zákazníci neseženou dopravu, protože na trhu není dostatek řidičů kamionů. Uplynula krátká doba a situace je dramaticky jiná. Objem zakázek na trhu

bottom of page