top of page
Vyhledat

Velká Británie chce mít autonomní vozidla v provozu již příští rok

Zastánci autonomních vozidel tvrdě pracují na zavedení jejich využití v provozu ve Velké Británii. Za velmi reálný se prozatím udává rok 2021 dle článku v britském Guardianu.

Rok 2021 by mohl být premiérový pro povolené užívání autonomních vozidel řidiči na dálnicích pomocí automatizované technologie a na základě návrhů projednávaných vládou. Důležitým mantinelem, bude udržování pruhů u nových modelů a hlavně bezpečnost. Rychlost, která je nedílnou součástí přímé priority, se teprve ustanoví až na základě testů.

Nová technologie, která bude minimalizovat dopravní zácpy, se uplatní hlavně při nižších rychlostech. Vláda aktuálně zvažuje povolenou nejvyšší rychlost na úrovni 70 km/h. Předpoklad regulace je takový, že vozidla pojedou v nejpomalejším pruhu a budou se v případě přiblížení k vozidlu před sebou samostatně přizpůsobovat na jeho rychlost. Vozy se tak navzájem nebudou předjíždět.

V důsledku této inovace se právní zástupci pro inovace zabývají otázkou, kdo ponese odpovědnost v případě, že dojde při autonomním řízení vozidla ke kolizi. Nebo lze nadefinovat toto řízení jako automatizované vozidlo. Řidič by měl být vždy připraven automatické řízení při ukončení a vyzvání vozidlem převzít a pokračovat v jízdě. Spekuluje se, že poskytovatel by byl právně odpovědný v případě způsobení dopravní nehody v době automatizovaného řízení.

Mike Hawes, generální ředitel Společnosti výrobců automobilů a obchodníků, uvedl, že by to mohlo být „životní změnou“ a dodal: „Tato pokročilá technologie je připravena k zavedení v nových modelech již od roku 2021, takže dnešní oznámení je vítaným krokem při přípravě Velké Británie na její použití, abychom mohli být mezi prvními, kteří pochopili výhody této revoluce v oblasti bezpečnosti silničního provozu.“

Zástupci v jednání za autonomitu prozatím neučinili definitivní rozhodnutí a celou situaci se snaží řešit velmi promyšleně. Je to krok pro celou zemi a možnost jak přivést na svou půdu testování nových vozidel od výrobců. Pro zemi je to krok k vysokému potenciálu do budoucna.



40 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page