top of page
Vyhledat

Ztráta řidičského oprávnění či škoda na vozidle? Výpověď není řešením.

Co dělat když Vám hrozí výpověď? V pracovním vztahu může nastat situace, kdy hrozí zaměstnanému řidiči propuštění. Důvody mohou být různé. Přesto je dobré vědět, že drtivá většina zaměstnavatelů má zájem si dobré zaměstnance udržet a když vidí snahu řidiče, rádi se s ním domluví. Co jsou dvě běžné situace, kdy v praxi dochází k rozvázání pracovního poměru? Vybodování řidiče - ztráta řidičského oprávnění řidiče z povolání Pokud řidič ztratil schopnost řádně vykonávat svoji práci, je zaměstnavatel oprávněn přistoupit k ukončení pracovního poměru. Ovšem k takovému kroku nemusí ihned dojít. Ztrátou předpokladu řidiče pro řádný výkon pracovní pozice, je sice překážkou, není ale nepřekonatelnou. Se zaměstnavatelem se můžete domluvit na jiné pracovní pozici do doby, něž potřebnou kvalifikaci opět získáte zpět. Pokud pro Vás nemá zaměstnavatel uplatnění na jiné pracovní pozici, skončí Váš pracovní poměr na základě nesplnění předpokladu pro řádný výkon práce. Máte tedy nárok na dvouměsíční výpověď s nárokem na vyplacenou základní mzdu. Zaměstnavatel po dobu výpovědní doby může chtít po zaměstnanci ve výpovědi vykonávat jinou práci. Nejednou se stane, že po odstupu času, se obě strany dohodnou na nové pracovní pozici, než pominou důvody ztráty řidičského oprávnění a řidič získá kvalifikaci zpět. Škoda způsobená na majetku zaměstnavatele V případě, že způsobíte zaměstnavateli škodu na majetku, jedná se o komplikaci, která může končit rozvázáním pracovního poměru. Nemusí to takto však skončit. I takováto výpověď by měla být tedy sepsána v souladu se zákonem jako výpověď daná zaměstnavatelem s popisem důvodu a s dvouměsíčním nárokem na mzdu s tím, že můžete pokračovat v práci během výpovědní lhůty. Nicméně chceme zdůraznit, že vzájemná dohoda o náhradě škody a urovnání vztahů je vždy přednější, než se rozloučit se zaměstnavatelem, kde jste pracovali opravdu rádi. Podotýkáme, že tento popis platí v situacích, kdy se nejedná o hrubé porušení pracovní kázně, na které byl řidič opakovaně upozorňován. Jak situaci řešit? V první řadě je dobré pokusit se oprostit od emocí a přistoupit k situaci s chladnou hlavou. Velmi často se zaměstnavatelé snaží uplatnit ukončení pracovní smlouvy dohodou a většinou okamžitě nebo v krátké lhůtě. Není potřeba přistupovat k výpovědi "dohodou". Nechte odstoupit emoce a zkuste se zaměstnavatelem najít společnou dohodu.  Je pochopitelné, že z obou výše uvedených důvodů není výpověď jediné možné řešení a je zapotřebí se umět k výsledku svého jednání postavit čelem. Fluktuace řidičů je velmi častá. Po upuštění od emocí a nástupu rozumného slova se většina zaměstnavatelů dokáže stejně jako řidič k situaci postavit čelem.


Pojištění Je třeba zvážit, jaká jsou rizika při výkonu povolání a je na místě zvážit odpovědnostní pojištění. Zde ale pozor!

  • Pojištění můžete mít sjednáno, ale také ho musíte mít zaplaceno, jinak řidiče pojištění nechrání.

  • Dávejte si dobrý pozor na termín, kdy máte uhradit pojištění odpovědnosti.

  • Také se informujte, zda se pojistné krytí vztahuje na situace, na které se chcete pojistit.

Pokud způsobíte zaměstnavateli škodu, či ztratíte řidičské oprávnění vždy se pokuste vzájemně domluvit. Tyto situace jsou pro obě strany velmi nepříjemné, nikoliv neřešitelné.  Kdo je připraven, nebývá překvapen. To platí v případě pojistky. V ostatních případech vám přejeme klidné nervy a hlavně ať se vám nepříjemné situace vyhnou!


Šťastnou cestu bez nehod a bez bodů!




176 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page