top of page
Vyhledat

Španělsko

Španělské zákazy jízd pro nákladní dopravu, jsou v Evropě nejkomplexnější. Kdo zná trochu Španělsko, tak ví, že místní regionuy a jejich vlády si řídí věci poměrně samostatně. Nejinak tomu je i u nákladní dopravy. Pokusíme se naznačit, jak funguje Španělsko a jak budeme data pro vás zpracovávat. Kterých vozidel se omezení týká?

Kategorie vozidel pro která jsou zákazy jízd řízeny, jsou nákladní vozidla nebo soupravy s celkovou hmotností nad 7,5 tun. Silnice, kterých se zákazy jízd týkají, jsou dálnice, silnice I. a II. třídy (pro Španělsko carretera, camino)

Která vozidla nad 7,5 tun, jsou osvobozena?

  • vozidla odtahové služby a údržby silnic v zimě

  • pokud je alespoň poloviční nosnost vozidla zaplněna zbožím podle dohody o mezinárodních přepravách zboží podléhající zkáze

  • živých zvířat

  • poštovní vozidla pro služby rozvozu poštovních zásilek a to pouze od pondělí do pátku

Časové omezení - regulace Jak správně předpokládáte, jedná se zde o omezení časové. Prakticky to znamená, že zákazy jízd se vydávají na soboty, neděle, státní svátky a na dny před státními svátky. Ale není to vždy jen takto jednoduché. Každý region si může definovat své vlastní omezení nad tato běžná v celé Evropě.

Jaká jsou vlastně specifika zákazů ve Španělsku? Jejich seznam, je opravdu velmi rozsáhlý, někdy matoucí, ne však nesrozumitelný. Např. výjimky pro Baskicko mají pro r.2020 celkem 29 stran. To opravdu není málo. A ostatní oblasti jsou také "tvořivé" ve výrobě výjimek. Jaká autonomní území řídí zákazy jízd?  

  • Katalánsko

  • Baskitsko

  • Andalusie

Není to vše, protože pro řidiče nebezpečného ADR zboží, mají autonomní území další zákazy jízd. Tato jsou též odlišná od obecných zákazů.

Dále se zákazy jízd ještě omezují u nadměrných přeprav.

Pokud tedy hledáte a zajímáte se o zákazy vydané za tyto jednotlivé autonomní celky, budete hledat zřejmě dlouho.


Podle čeho se tedy řídit? Na většině dálnic jsou jasně označené zákazy jízdy umístěné nad vozovkou na návěštích.

Jak dál?

Chceme se pokusit o podobnou službu jako u ostatních zemí. Připravujeme se na spuštění i Španělska, které představíme velmi brzo. Jak si to představujete? Dejte vědět!



197 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Plošný zákaz předjíždění kamionů na dálnicích přichází

Tento týden začnou silničáři instalovat na D1 dopravní značení pro plošný zákaz předjíždění kamionů mezi Mirošovicemi a Brnem. Postupně mají přibýt další úsek D1 i další dálnice. Zákaz předjíždění se

V Texasu chystají chytrou dálnici, bude sama komunikovat s vozidly

Technologie pronikají doi všech částí našich životů a plíživě ovlivňují naše chování. Je tohle cesta jak předejít dopravním přestupkům? Inteligentní dálnice jsou poměrně novým přírůstkem do sady chytr

bottom of page